En 6 tips om deze te vermijden.
Een huisstijl gaat gemiddeld zes tot zeven jaar mee. Daarna wordt het tijd om te rebranden. Omdat merkimplementatie geen onderdeel is van de dagelijkse routine, ontbreekt binnen de meeste organisaties de nodige kennis en ervaring. Hoe zorgt u ervoor dat de merkimplementatie goed verloopt? Door de meest voorkomende valkuilen te vermijden. In dit artikel zetten we 6 valkuilen op een rij. En omdat we u natuurlijk niet met lege handen willen laten staan, ook 6 tips om deze te omzeilen.
Valkuil 1: Merkimplementatie gaat over een nieuw logo.
Een merk is veel meer dan een nieuw logo. Zelfs meer dan een combinatie van logo, kleurgebruik, typografie, vormentaal en fotografie. Een merk omvat feitelijk alles in de complete klantervaringsketen. Van de manier waarop een winkel, of kantoor is ingericht tot en met de manier waarop een klant telefonisch te woord wordt gestaan. Denk van tevoren goed na over hetgeen u wilt bereiken met de rebranding. Dit bepaalt uiteindelijk de scope van de merkimplementatie.
Valkuil 2: Een nieuw design moet mooi zijn.
Mooi, of niet mooi is vaak het belangrijkste criterium op basis waarvan een nieuw design wordt geselecteerd. Hoewel ook niet geheel onbelangrijk, is het selecteren van een nieuw design uitsluitend op esthetische gronden wel heel erg kort-door-de-bocht. Al in de merkontwikkelingsfase is het van belang om ook met een bedrijfseconomische bril naar ontwerp te kijken. Soms zijn ontwerpen niet, of alleen tegen extreem hoge kosten, toe te passen op de volle breedte van huisstijl (denk aan lichtreclames, voertuigen of online). De kosten voor de merkimplementatie dienen daarom altijd meegenomen te worden in de uiteindelijke keuze.
Valkuil 3: Geen inzicht in de totale kosten.
Deze valkuil ligt een beetje in het verlengde van de voorgaande twee valkuilen. Een merkimplementatie kost waarschijnlijk meer dan vooraf gedacht. De kosten van de merkontwikkeling zijn namelijk vaak slechts een fractie van de totale implementatiekosten. Schattingen lopen op tot een factor 20. Zorg vooraf dat de kosten van het gehele traject duidelijk inzichtelijk zijn, zodat u gedurende de merkimplementatie geen concessies hoeft te doen aan de kwaliteit.
Valkuil 4: Het feestje van marketing en communicatie.
Stakeholders beperken zich niet tot de communicatie- en marketingfuncties, maar zitten veel breder in de organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vertegenwoordigers vanuit ICT, Facility Management, Wagenparkbeheer, Inkoop en Juridische Zaken. Het is belangrijk hen vroegtijdig te betrekken in het proces van merkontwikkeling en -implementatie. Veel implementatietrajecten lopen vertraging op doordat belangrijke stakeholders te laat worden aangehaakt. Onder het motto ‘What’s in it for me?’ dienen de verwachtingen en wensen van de verschillende stakeholders inzichtelijk gemaakt te worden, zodat u hier tijdens de implementatie rekening mee kunt houden.
Valkuil 5: Geen management van de verandering.
Vaak gaat een (re)brandingtraject samen met aanpassingen in de organisatie- of merkstrategie. Dit brengt veranderingen met zich mee en weerstand is een natuurlijke reactie. De inzet van communicatie is van strategisch belang voor de acceptatiegraad van een nieuwe identiteit. Het opstellen en uitvoeren van een communicatieplan is een logisch en noodzakelijk onderdeel van de merkimplementatie. Het Waarom (wat zijn de voordelen?), Wat (gaat er precies veranderen?) en Hoe (ziet de aanpak eruit?) vormen de kern van de communicatie bij de start en gedurende de merkimplementatie.
Valkuil 6: Te laat starten met het beheer.
Zonder een adequate beheerorganisatie verwatert een nieuwe merkstijl al snel. Het is belangrijk om het ijzer te smeden als het heet is. Gedurende de merkimplementatie is er nog veel aandacht voor het merk. Het is daarom belangrijk om tijdens deze fase meteen het merkmanagement in te richten.